Guildhall, London: Public Library Refurbishment

Case study

Guildhall, London: Public Library Refurbishment

To view our full range of case studies

Click here

Sykes & Son were appointed as Principal Contractor to reconfigure and fit-out the Guildhall Library. The library, contains significant local history and archive collections, and is part of the Grade I listed Guildhall complex which is also a Scheduled Ancient Monument.

The project required a sensitive approach to create a welcoming environment for the general public within the constraints of conservation. Close co-ordination with the client was needed to ensure that the library remained open to the general public throughout the 8 month programme of works.

The library, situated on the ground and mezzanine floors, was reconfigured with extensive changes to the internal partitioning and flooring levels. A complete strip out was completed leaving only the ceilings.

The entire site was re-wired, with extensive chasing of the concrete floor and installation of a network of floor containment. Flooring, decoration and lighting works were carried out, and mechanical alterations to suit. A bespoke reception desk was built and installed.

A new DDA compliant entrance was constructed at the side entrance from Aldermanbury, and a platform lift was installed between the ground and mezzanine floors. The fire escape doors and staircases to the roof were improved, and the rooftop fire escape route was improved to bring it up to current regulatory requirements.

Glass partitioning was used to better display the buildings original stone and timber features. A new red and white colour scheme has been introduced, to tie in with the City of London Corporations identity.

Second image

Third image

Examples of ‘one stop shop’ delivery

The case studies below are examples of 'one stop shop’ delivery.